Ikke undervurder god lyd

Det er klart at med den teknologiske utviklingen, så har det også vært en revolusjon for mange medier, ikke minst for bilde og lyd. Når man ser en film eller serie der lyden er koblet ut, slik at man må støtte seg til underteksten for å i det hele tatt få med seg hva som foregår, så sitter man igjen med en halv opplevelse av det man har sett.

soundwaves color rainbow_554814430

Her er et eksempel fra virkeligheten: en serieepisode rullet over skjermen, men lyden virket ikke på fjernsynsapparatet, slik at tekstingen ble svært viktig. I en scene ringte det visstnok på døra, noe som ikke ble tekstet, men siden seeren ikke kunne høre dørklokka i serien, ble det oppfattet som ganske «dumt» å lese teksten – «jeg går og åpner, jeg». Seeren var da snytt for en bit informasjon, som egentlig ikke er så viktig, men når man sitter der uten lyd på tv-en føles det veldig essensielt allikevel.

Dette er et godt eksempel hvor viktig lyd er. Når stumfilmen ikke lenger var «stum», fikk seerne med seg en hel ny verden av informasjon. Ikke bare dialogen mellom skuespillerne, men også naturlyder, trafikk og lignende. Kvaliteten på denne lyden har også vært med på ei stor reise fra analogt til digitalt. Før kunne det være støy på lyden, noe som gjorde den uklar, og tidvis vanskelig å få med seg. Nå er lyden blitt digital, og det gjør den klokkeklar å høre på. Og sammen med sylskarpe bilder, et annet medium som også har vært med på en eventyrlig utvikling, gjør denne reisen fra analogt til digitalt at man som publikummer sitter igjen med en helt annen opplevelse, samt mange nye inntrykk, basert på kvaliteten til produktet.