Hvordan ta gode produktbilder

Som med all fotografi er det fototekniske prinsipper som bør ligge til grunn når man skal ta produktbilder. Man må ha riktig lys, bakgrunner som ikke forstyrrer objektet og selvsagt vite hvordan man skal behandlet kameraet for å få de beste bildene.

camera

Kanskje det aller viktigste når man skal ta produktfoto er hvordan man komponerer bildet, som du kan lese i denne artikkelen fra Klikk. Det er selvsagt viktig at objektet er i fokus, men det finnes mange ulike måter å fremheve et objekt på. Skal man for eksempel ta bilder av tilbehør til klær kan man enten velge å ta nærbilder av objektet, enten i bruk eller som stilleben, eller man kan velge å vise frem objektet som en del av en helhet og på den måten gi forbrukeren et bilde på hvordan objektet kan brukes. Mange nettsider velger å inkludere både detaljbilder og bilder som viser objektet i bruk. Et eksempel på dette er nettbutikken Neckwear, hvor spesielt skjortene vises i flere ulike forstørrelser og detaljgrader, for å gi forbruker et inntrykk av hvordan produktene faktisk ser ut.

Svært mange produktfoto tas med enkle, ensfargede bakgrunner og aller oftest hvitt. Det finnes dog tilfeller hvor det kan vært interessant å fotografere objektet i andre typer settinger, og et godt eksempel på dette kan være julepynt eller andre objekter knyttet til høytider. Hvis man bruker bakgrunnen til å sette stemningen kan man også på den måten trekke frem objektet som et godt eksempel på noe som passer inn i denne sammenhengen, og det vil være lettere for forbruker å visualisere objektet i eget hjem.

Som sagt er det svært viktig at man tenker på riktig lys, og her er det beste å enten bruke et lystelt – her forklart av Fotoplex – eller å sette opp egne lyskilder og reflektorer, for så å dimme lyset med for eksempel tekstiler eller papir, alt ettersom hva slags effekt man er ute etter.